Mallorca (del 30 de desembre de 2015 a l’1 de gener de 2016); dia 1 (30 de desembre de 2015): de Girona a Palma) (IV)

Des de 1986, algunes associacions celebren a Palma diversos actes, entre els quals, des de 1987, una manifestació per l'autodeterminació nacional, la qual des de 1990 és convocada per totes les entitats i partits nacionalistes i per algunes organitzacions d'esquerra. La coincidència d'aquesta manifestació amb els actes oficials al monument de Jaume I ha atret participants en aquests que hi expressen el rebuig de la política dels partits espanyols en relació amb la qüestió nacional. El component reivindicatiu prengué força l'any 1992, després que l'any anterior el batlle del Partit Popular hagués modificat l'Estendard amb l'afegitó d'una franja morada, amb la protesta de part del públic. La conseqüència de l'expressió de les reivindicacions i protestes ha estat la fi de la lectura del pregó al monument de Jaume I i la fi de l'assistència d'una companyia de l'exèrcit espanyol amb banda de música que des de la guerra de Successió havia substituït les tropes mallorquines. Els partits de dreta espanyols han volgut contrarestar el simbolisme nacional de la Festa primer amb l'exposició de l'asta emmurtada amb un Estendard esquifit, després amb la modificació de l'Estendard i finalment amb l'assistència de correligionaris seus, amb actituds vàries, contra el protagonisme de les organitzacions catalanistes. D'altra banda, els batlles del Partit Popular només han fomentat l'assistència popular a la Revetla de l'Estendard. El Consell Insular de Mallorca ha creat la seva pròpia festa encara que la de l'Estendard s'havia celebrat secularment a tota l'illa.
El 20 d'octubre de 2006, la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric del Consell Insular de Mallorca va acordar per unanimitat incoar expedient per a la declaració de la festa de l'Estendard com a bé d'interès cultural immaterial (acord publicat al BOIB núm. 166, de 23 de novembre de 2006). Aquesta declaració finalment es va produir mitjançant l'acord del Ple del Consell de Mallorca de 5 de novembre de 2007 (recollit al BOIB núm. 186, de 15 de desembre de 2007).

Després dels estudis històrics sobre la Festa de l'Estendard de l'arxiver municipal Benet Pons i Fàbregas, al començament del segle XX, de l'aportació dels medievalistes Gabriel Llompart i Moragues i Ramon Rosselló i Vaquer com a autors de diverses monografies amb nova documentació, a la darreria del segle, Antoni I. Alomar i Canyelles i Antoni Quintana i Torres han estat autors de diversos estudis sobre la Festa al llarg de la història. Entre els actes principals de la diada destaquen el cerimonial de col·locació de l'Estendard al mig de la plaça de Cort pels membres del consistori municipal i de la Cimera a sota del retrat de Jaume I el Conqueridor, la desfilada de les autoritats fins a la catedral, amb acompanyament de música (ministrils i banda municipal), de figures folklòriques tradicionals (cavallets cotoners) i dels cavalls de la Confraria de Sant Jordi, l'ofici solemne, el retorn de les autoritats a la plaça de Cort i la posterior retirada de l'Estendard amb el comiat de la guàrdia d'honor. (continuarà)
(La fotografia correspon al concert celebrat en motiu de la diada de Mallorca)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol